eto bontás

Van abban valami csudálatos, hogy éppen az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Bizottságának (hihetetlen, hogy ezt a testületet tényleg így hívják) döntését követő napon invitálta magához a svájci rendőrség  a FIFA pár tisztviselőjét. Állítólag most a Végrehajtó Bizottság tagjai jelentik az elsődleges célpontot, ami azért erős jelzés: csúfos véget érhet a Blatter fémjelezte korrupciós ámokfutás.

Nyilván semmi közvetlen összefüggés a két esemény között, de valahol szimbolikus: nem csak a magyar foci rohad, hanem sajnos a világfutball is. Az már a mi tragédiánk, hogy nálunk sajnos a játék is a végét járja, ellenben a világ boldogabb felén még legalább van értelme meccsre járni.

Kommunikáció terén egyébként már most megütjük a világszínvonalat, mivel a FIFA  üggyel kapcsolatos hivatalos állásfoglalását akár valamelyik magyar think tank is írhatta volna.

Üdvözöljük az eljárást, együttműködünk, mi magunk is élen járunk, blablabala…

A hazai labdarúgás a most működő formájában halott.

Ez a megállapítás persze nem újdonság és a tegnapi döntés csak egy újabb apró darabka a nagy kirakósból. Mindenesetre kaptunk megint egy határozott jelzést: nektek fogalmatok sincs, hogy hol lehet a pöcegödör alja.

Nagy tétben fogadok: nagyon messze.

Persze ha jobban belegondolunk, hogy a mai Magyarországon miként sikerült a talán valaha létezett jogbiztonságot pár év alatt lenullázni, miért éppen a rendszer leglényegét megmutató futbóliában lenne más a helyzet?

Igazából eljutottunk oda, hogy talán pár őskövületen kívül már csak nagyon keveseknek van problémája a versenyszabályzat puccsszerű felülírásával.

Amikor Csányi Sándort rábeszélték az MLSZ elnökségre, bennem volt némi illúzió. Mégiscsak a versenyszférából jön és talán gatyába tudja rázni ezt a kuplerájt. Aztán vagy kijött, hogy a munka terén ő is csak a késő kádári rendszerben szocializálódott vagy szimplán bedarálta a rendszer és úgy járt mint az a kevés külföldi focista, akik tényleg kiemelkedtek a magyar mezőnyből, amikor valamilyen megfontolásból ide szerződtek, aztán lassan rájöttek, itt bizony a kevesebb is elég.

Csányi sokak szemében már régen elvesztette a hitelét futballvezérként (ez az időpont nyilván mindenkinél más és más), de most véleményem szerint komoly szintet lépett. Eddig az esetleges rossz vagy átgondolatlan ötletek kiötlője és végigvivője volt, most a rendszer tökéletes kiszolgálójává vált.

Ráadásul miután a feladatot elvégezte, helyettesítése sem lesz problémás, hiszen a parlamenti frakcióban még vannak páran, akik nem kaptak játékszernek egy-egy sportági szakszövetséget.

A focihoz meg ugye még a leghülyébb is ért.

Pénteken Zürichben eldől, hogy a FIFA-nál elindul-e valamilyen változás. Azért én arra nem mernék nagy tétben fogadni, hogy Blatter Józsi megbukik.

Abban azonban egészen biztos vagyok, hogy Magyarországon hosszú-hosszú ideig semmi esélye sincs a pozitív változásnak.