Borkai Kisalföldnek adott nyilatkozatát változások nélkül közöljük.

 

Hétfőn reggel Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt az ETO sorsáról. Miben állapodtak meg?
– Abban, hogy tiszta viszonyokat akarunk látni az ETO körül. Egyetértettünk abban, hogy sem a magyar állam, sem a győri önkormányzat nem szállhat be a profi futball finanszírozásába. Közpénzt tehát nem költhetünk az első osztályú labdarúgócsapat működtetésére, s elsősorban az utánpótlást kell támogatnunk. A miniszterelnök emellett helyeselte, hogy aktivizáljam magam, és tegyek meg mindent az ETO megmentéséért.

Egyébként mi Orbán Viktor véleménye az ETO helyzetéről?
– Az, hogy egy ilyen nagy múltú klub, amely Győr fontos részét képezi, nem szűnhet meg.

Tarsoly Csaba magától mondott le a győri díszpolgári címről, esetleg kapott biztatást öntől vagy a városházától?
Nem biztattuk. Saját magától küldte el a lemondó nyilatkozatot.

A lehetséges szponzorokat nem riasztja el, hogy az Audi múlt héten felmondta az ETO első osztályú futballcsapatának támogatását?
Bízom abban, hogy nem. Az Audi döntését teljesen megértem, egy ilyen neves vállalat nem engedheti meg magának, hogy nevét akár csak áttételesen is botrányokkal kössék össze. Ha sikerül tiszta viszonyokat teremteni, és a helyzet megoldódik, akkor szerintem az Audi is vissza fog térni.

El tudja képzelni, hogy az ETO megszűnjön?
Nem. Biztos vagyok abban, hogy az ETO működni fog, a kérdés az, hogy milyen keretek között.

És azt, hogy az ETO a következő idényben már nem az első ligában játszik?
Sajnos igen. Ezt megakadályozni lesz a legnehezebb.

Miért?
Azért, mert a csapatot működtető kft. rendelkezik az NB I-es induláshoz szükséges liszenszjoggal, ugyanakkor jelentős tartozása is van. Egy esetleges új szponzor tehát a tartozásokat szintén megörökölné.

A lényeg tulajdonképpen annyi, hogy állami segítségre nem számíthat a felnőtt klub, csak az utánpótlás, bár olyan országban ahol egy Felcsútból lehet első osztályú csapat elég hülyén hangzik a futballcsapatnak nem jár közpénz mondat. Azonban, ahogy azt nagyjából sejteni lehet, a jövő évi licenszre aki van esély, és sokkal elképzelhetőbb most néhány év alsóbb osztály.